Om Glutenfri focaccia og glutenfritt mel

Focaccia til heving

Glutenfri focaccia,

Gluten- og melkefrie focaccia boller er et populært som lunsj hos Hverdagsendring . Noen ganger fyller jeg dem med løk, spinat og soltørket tomat – og andre ganger bare med deilig økologisk olivenolje og rosmarin. Jeg bruker økologisk og glutenfri havre som jeg maler fint og et mel som heter Jyttemel som inneholder forskjellige typer mel som er naturlig fri for gluten, blant annet teff som kommer fra gressfamilien og vokser i Afrika.

Uten hvetestivelse

Å bake glutenfri gjærbakst uten hvetestivelse kan ofte være en utfordring. Jeg bruker Jyttemel sammen med glutenfri og økologisk havre i disse focacciabollene.

Naturlig glutenfritt mel

Jyttemelet kommer i fire sorter Jytte original, Jytte Mix, Jytte Fibra Teff og Teff. Jyttemelet er utviklet for cøliakiere, allergikere eller andre som ønsker å unngå gluten. Melet (utenom Teff) inneholder fortykningsmiddel som er fremstilt av planter og frukt (Johannesbrød, xantangummi og Tarakjernemel). Det er dette som gir melet sine gode bakeegenskaper, men selv om disse tilsetningsstoffene er naturlig framstilt er det lurt å ikke overdrive daglig inntak. Jeg baker stort sett aldri med Jyttemel alene, men blander med andre mel/gresstyper som er naturlig fri for gluten.

Focaccia m avokadoeggesalat 1Vær nøye med meltypen

Mye glutenfritt mel består av hvetestivelse (som ikke er 100 % glutenfritt) og inneholder sukker. Stivelsen i dette melet gir en rask blodsukkerstigning som ikke er bra i lengden. På grunn av hvetestivelsen sitt lave næringsinnhold er den ofte tilsatt vitaminer og smakstilsetninger.

Det er derfor jeg bruker mel som er naturlig fritt for gluten og som er proppfull av næring; som glutenfri havre, fullkorns hirse, quinoa- mel og flak, fullkorn rismel og mais, bokhvete (som ikke har noe med vanlig hvete å gjøre), bokhveteflak, hirseflak, sukkerroefiber, Teff og Amaranth. I tillegg bruker jeg Jyttemel i blandingen.

Bakertriks

Fiberhusk tilsettes ofte i baksten (veldig lite). Fiberhusk er vannløselige fiber som i tillegg til å øke fiberinnholdet i bakverket gjør at deigen blir saftigere, smidigere, tykner og binder sammen. Fiberhusk kan også tilsettes i omeletter, syltetøy, knekkebrød, pannkaker og vaffler.

Bakekurs

For flere tips og ideer til glutenfri bakst så kan du ta kontakt med meg. Jeg holder kurs i Hverdagsendring sine lokaler på Andenes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *