Surdeigsrundstykker

I dag baker jeg surdeigsrundstykker. Visste du at om du har mage / tarm problemer så kan en medvirkende årsak være gjær?
Surdeig er en gammel tradisjon. Det vil si at en bruker naturlig gjæringsprosess.

20160726_154802

Den surdeigen som jeg har brukt nå er et par måneder gammel og er startet på økologiske rosiner, jyttemel og vann. Den på passes på og “mates” ganske ofte – avhengig av temperatur.

20160727_101830

Til 18 store rundstykker har jeg brukt 1 ss med fersk surdeig. Første del av deigen har hevet i ca. 16 timer og alle frø som er har også stått i vann i 16 timer (dette kalles spiring). Så er disse blandet og tilsatt mer mel og vann, rundstykkene settes på brett og så har disse hevet i ca to timer (noen ganger tar det lengre tid).

La deg ikke skremme av at det tar tid med surdeig – det er jo bare et par forberedelser så gjør du jo akkurat hva du vil i 16 timer! 🙂 Resultatet er sunne og gode rundstykker som er meget godt holdbare i kjøleskap i mange, mange dager. Jeg har testet litt og har hatt et brød liggende i 10 dager. Det er ennå ikke mugg på det og det er fremdeles godt.

20160727_101841

Du kan komme innom på Hverdagsendring og kjøpe surdeigstarter dersom du ikke vil ta den prosessen selv (det tar ca. en uke før den er klar til å bakes med).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *