Hjemmelaget sjokolade

kokos_sjokolade_600pxAdvent nærmer seg og hva er da bedre enn hjemmelaget sunn sjokolade som kan spises med god samvittighet?

Jeg elsker sjokolade! Ikke den du får kjøpt i store plater i butikken, som er full av sukker, men den litt mørke som er en nytelse å få i munnen og som bare eksploderer av spennende smaker når du får den på tunga.

Det er så spennende med hjemmelaget sjokolade – du kan tilsette akkurat den smaken som du selv liker. Litt havsalt eller himalayasalt hører også med.

Hva er egentlig sjokolade?

Sjokolade lages av kakaobønner, som i utgangspunktet er full av antioksidanter. Når du maler kakaobønner uten skall får du kakaomasse eller kakaonibs som er knuste kakaobønner. Når fettet presses ut av kakaobønnene får du kakaosmør. Av kakaosmør får du hvit sjokolade, mens all annen sjokolade er det kakaomasse og kakaosmør som utgjør basisen. Kakaopulver er laget av restproduktet etter at fettet er presset ut.

Men, tradisjonell sjokolade er varmebehandlet og tilsatt mye hvitt sukker, og da forsvinner det helsebringende med sjokoladen. Jeg velger alltid rå kakao både til baking og drikking. Da kan den tilpasses til diabetikere, de som spiser lavkarbo, er allergiker, er matentusiast eller av andre grunner ønsker en sunnere sjokolade.

Søtning

Det fins mange forskjellige smaker og egenskaper av søtt som kan tilsettes; agavesirup, yaconsirup, kokosblomstsirup, rismelkpulver, kokosblomstsukker, FOS m.m.

Her er en liste over GI innholdet i de forskjellige søtningene. GI er en måleenhet på hvor raskt sukkeret tas opp i blodet.

Søtning GI Søthet ift sukker Annet
Glucose 96
Rårørsukker 68
Agavesirup 39 25 % søtere
Kokosblomstsukker 35 Like søtt
Agavenektar 25
Yaconsirup 5 Lavkarbo. Kan brukes av diabetikere. Inneh. 40 % FOS
Tagatose 2 Nesten like søtt Lavkarbo. Kan brukes av diabetikere. Dette er ikke et sukkeralkohol eller søtningsmiddel. Utvunnet av frukt.
Sukrin Gold 1 Sammensatt av flere søtstoffer, søtere enn Sucrin og egner seg bedre til baking
Erythritol (Sukrin)

 

0 70 % Sukkeralkohol utvunnet fra frukt
Sucrin melis 0 Like søtt Inneholder Stevia
FOS 0 Minner om sukker, litt mindre søt FruktOligoSakkarider. Fremmer gode tarmbakterier
Rismelkpulver Ukjent Dehydrert rissirup. Lager mildere smak på sjokolade. Brukes best sammen med tørre søtningsmidler.
Stevia 0 4 dråper = 1 ts sukker
Steviosa 0 5 x søtere Sukkeralkohol og steviaekstrakt

Tilsetninger

Vaniljepulver er frøene fra vaniljestangen og er en viktig ingrediens i sjokoladen. Så kan det tilsettes det du måtte ønske av smak. Jeg elsker gojibær sammen med sjokolade – og chili. Eller nøttesmør, tørket frukt, nøtter og peppermynte. Kanel og ingefær passer også godt til sjokolade.

Lykke til – og del gjerne din favorittoppskrift.

 

PS: les mer på https://www.okosjokolade.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *